SPECIJALNA PONUDA! ISTANBUL 4 NOĆENJA/5 DANA/AVION TURKISH AIRLINES! 23.10.-27.10.2024

Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada… samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul. Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija.

1

DAN 1 - SARAJEVO - ISTANBUL

Sastanak grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Check in i obavljanje pasoških i carinskih formalnosti. Polijetanje aviona za Istanbul planirano je u 09:15h (broj leta TK1022) .*NAPOMENA – ODREĐENI DATUMI IMAJU DRUGAČIJU SATNICU ODLASKA I POVRATKA, MOLIMO VAS PROVJERITE VAŠ LET U NAPOMENAMA ISPOD. Dolazak u Istanbul I slijetanje na Međunarodni aerodrom u Istanbulu planirano u 12:15h. Nakon pasoške kontrole slijedi odlazak do hotela. 

*VEČERA UZ KRSTARENJE BOSFOROM I TRBUŠNE PLESAČICE *

Jedinstveni koncept provoda večere na brodu dok plovite magičnim Bosforom između Evrope i Azije. Uz hitove strane i turske muzike, kao i profesionalne trbusne plesacice, uživajte u fascinantnoj panorami Istanbula u večernjim satima iz malo drugačije perspektive i saznajte zašto je ovakav vid provoda veoma popularan među svim turistima koji dolaze u Istanbul. Dobar provod je zagarantovan!

2

DAN 2 - ISTANBUL

Doručak. Nakon toga slijedi fakultativni izlet Istanbul kroz vijekove i Topkapi palata. 

Obilazak znamenitosti starog dijela grada: Hipodrom (egipatski obelisk, zmijski stub), šetnja pored Aya Sofije do Trga Sultanahmet gdje se nalazi SULTAN AHMEDOVA DŽAMIJA – NAJPOZNATIJI VJERSKI OBJEKAT ISLAMSKOG SVIJETA, JEDINA DŽAMIJA U TURSKOJ KOJA IMA ŠEST MINARETA. OTKRIJTE ZAŠTO NOSI NADIMAK „PLAVA“!

Slobodno vrijeme za posjetu jednom od najpoznatijih svjetskih zatvorenih bazara. KAPALI CARŠIJA Vas mami sa svojim labirintom ulica i tonama zlata i svile izlozenih u brojnim radnjama koje ovo mjesto cine misticno interesantnim. 

TOPKAPI PALATA, REZIDENCIJA SULTANA PUNA 4 VIJEKA, MJESTO GDJE SE ODLUČIVALO O SUDBINI MNOGIH NARODA ŠIROM EVROPE. Posjeta Topkapi Saray dvorcu gdje su živjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Dvorac koji se sastoji od četiri dvorišta, zajednički obilazaka u pratnji vodiča uz objašnjenje salona u kompleksu. 

Nešto nezaobilazno u Istanbulu- Aja Sofija – nekadašnja hrišćanska crkva a poslije i džamija u današnje doba pretvorena u muzej, svojom pojavom ostavlja bez daha i krije mnoge tajne hrišćanskog i islamskog svijeta.

3

DAN 3 - BALATA+KRTARENJE BOSFORROM /DOLMABAHČE PALATA

Doručak. Nakon toga slijede fakultativni izleti sa vodičem. 

Posjeta Balatu, jednom od najživopisnijih dijelova grada Istanbula. Autentičan dio Istanbula sa «šarenim kucicama« i prelijepim malim sokacima, uz pitoreksne kafeterije i restorane… Nezaboravna vožnja Bosforom na kojoj se sa broda mogu vidjeti sve građevine, palate i druga historijska zdanja: Dolmabahce, Čiran dvorac, dva viseća mosta nad Bosforom kao i Rumeli i Andolu hisar kule. 

Krstarenja Bosforom – nešto sto se ne propušta. upoznajte jedan od najlepših gradova sveta, grad koji zovu i «bajku na Bosforu koja još uvek traje», neverovatan spoj istoka i zapada.  

Dolmabahče palata 

Odlazak do Dolmabahce dvorca koji se nalazi na samoj obali Bosfora u kojem je živjelo 6 posljednjih sultana. Ataturk, turski vojni zapovjednik, narodni vođa i utemeljitelj turske republike te njen prvi predsjednik posljednji je živio u njemu. Umro je u tom dvorcu 10.11.1938.god. od kada je dvorac zatvoren i restauriran zajedno sa svim stvarima i ostavštinom te pretvoren u muzej koji danas poznajemo.

4

DAN 4 - AZIJSKA STRANA

Doručak. Nakon doručka mogućnost odlaska na fakultativni odlazak na vidikovac Čamlidža odakle ćete vidjeti prelijepu panoramu Istanbula, te dva bisera Bosfora (Bosforski most i Most Sultan Mehmed Fatiha II).   Mogućnost odlaska na Camlica Tepesi – vidikovac I najviši vrh Istanbula, sa kojeg se pruža prelijep pogled na evropsku stranu Istanbula.  Slobodno vrijeme. Noćenje.

5

DAN 5 - ISTANBUL - SARAJEVO

Doručak, check out iz hotela. 

Transfer do Međunarodnog aerodroma Istanbul . Polijetanje aviona za Sarajevo planirano je u 12:45h (TK1025).. *NAPOMENA – ODREĐENI DATUMI IMAJU DRUGAČIJU SATNICU ODLASKA I POVRATKA, MOLIMO VAS PROVJERITE VAŠ LET U NAPOMENAMA ISPOD Dolazak u Sarajevo planiran u 13:40h Kraj programa.

NAPOMENA : NAVEDENI PROGRAM PLANIRANIH POSJETA PO DANIMA MOŽE BITI IZMJENJEN PRI KREIRANJU FINALNE SATNICE PUTOVANJA

CIJENA: 799,00 KM /   HOTEL  GRAND HALIC 4*

CIJENA : 849,00 KM  /  HOTEL DORA PERA 4*

TERMIN 23.10.-27.10. let iz Sarajeva u 09:15h, povratni let iz Istanbula u 19:30h

  • Povratnu avio kartu TURKISH AIRLINES na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo;
  •  Aerodromske takse + 23 kg checkiranog + 7kg ručni prtljaga po osobi;
  •  4 noćenja sa doručkom u hotelu po izboru iz cjenovnika u odabranom tipu sobe;
  •  Privatni transfer minibusom od aerodroma Istanbulu do hotela i od hotela do aerodroma Istanbul;
  • Kompletnu organizaciju putovanja uz stručne vodiče tokom putovanja, za vrijeme boravka u Istanbulu te u toku realizacije svih planiranih posjeta i fakultativnih (neobaveznih) izleta.
  • Putničko zdravstveno osiguranje – 10, 00 KM
  • Doplatu za jednokrevetnu sobu: Grand Halic 260,00 KM
  • Fakultative izlete i ulaznice u muzeje:
  • Istanbul kroz vijekove i Kapali čaršija – 25,00 EUR
  • Topkapi palata – 50,00 EUR
  • Tursko veče na brodu – 45,00 EUR
  • Kvart Balat i krstarenje Bosforom – 30,00 EUR
  • Dolmabahče – 50,00 EUR
  • Azijska strana i Ortakoy – 35,00 EUR
  • Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.
  • Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost sarajevskog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.
  • Agencija ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta.
  • Za ovaj program važe OPSTI USLOVI PUTOVANJA Turističke agencije

VAŽNE NAPOMENE

Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 5 mjeseci od planiranog dana povratka sa putovanja.  Izleti će biti realizovani u slučaju minimum 25 prijavljenih putnika.    Za rezervaciju ovog putovanja potrebno je uplatiti 30%, ostatak se plaća najkasnije do 15 dana prije polaska na putovanje. Molimo Vas da se prije zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Općim uslovima putovanja organizatora * Uplatom akontacije putnik potvrđuje da je pročitao i prihvatio Program putovanja, Ugovor o putovanju i Opće uslove putovanja.   * Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. * Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta. * Agencija nije odgovorna u slučaju

  • Za rezervaciju je potrebno uplatiti avans u iznosu od 30%, ostatak se plaća najkasnije 10 dana prije polaska
  • Gotovinska uplata u Agenciji Autoprevoz-Bus
  • Uplata na žiro račun u banci, pošti, ili internetskim bankarstvom
  • TERMIN 02.10.-16.10 let iz Sarajeva u 09:15h, povratni let iz Istanbula u 12:45h
  • TERMIN 09.10.-13.10 let iz Sarajeva u 09:15h, povratni let iz Istanbula u 19:00h
  • TERMIN 16.10.-20.10. let iz Sarajeva u 09:15h, povratni let iz Istanbula u 19:00h
  • TERMIN 23.10.-27.10. let iz Sarajeva u 09:15h, povratni let iz Istanbula u 19:30h
  • TERMIN 30.10.-03.11. let iz Sarajeva u 08:20h, povratni let iz Istanbula u 19:30h
Istanbul